-Βάλε Μάρτη! -Γιατί;;

Μάρτιος…ο μήνας με τις περισσότερες παροιμίες, τον πιο παράξενο καιρό, με την Καθαρά Δευτέρα, την Εθνική μας επέτειο, τη Σαρακοστή… αλλά και το δικό του Σήμα Κατατεθέν: τον Μάρτη ή αλλιώς Μαρτιά ή Μαρτάκι… αυτό το “must” βραχιολάκι, με την άσπρη και κόκκινη κλωστή!

Σύμφωνα με την παράδοση, σχεδόν σε όλες τις βαλκανικές χώρες, κυρίως τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι, φορούν Μάρτη για να μην “καούν” από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης και να προστατευθούν από ασθένειες. Το χρώμα που έχουν οι κλωστές φυσικά, δεν είναι τυχαίο, καθώς στις λαϊκές δεισιδαιμονίες, το λευκό και το κόκκινο χρώμα θεωρείται ότι αποτρέπουν το “κακό”.

Οι ρίζες αυτού του εθίμου χάνονται στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους ποδι.

Ο Μάρτης φοριέται την 1η Μαρτίου, πριν βγούμε από το σπίτι και αφαιρείται στο τέλος του μήνα. Σε κάποιες περιοχές, είθισται να αφήνουν αυτό το ιδιαίτερο βραχιολάκι πάνω σε τριανταφυλλιές, για να τον πάρουν τα χελιδόνια και να χτίσουν τη φωλιά τους ή τον καίνε με το αναστάσιμο φως του Πάσχα!

Τα τελευταία χρόνια βέβαια, ο Μάρτης έχει εμπλουτιστεί με τόσο όμορφα στοιχεία… Χάντρες, ματάκια, φούντες, χρυσά χελιδόνια, γεωμετρικά στοιχεία κ.α. έχουν μεταμορφώσει τα Μαρτάκια σε πανέμορφα κοσμήματα που θέλεις να φοράς όλο τον χρόνο!

Εσείς; Διαλέξατε τον Μάρτη σας για φέτος;

Με Αγάπη,

Μαρία

Cake Me Baby