Τι είναι το Halloween και Πώς Γιορτάζεται

10 Πράγματα που  – ίσως – δε γνωρίζατε για το Halloween

1‌. Η λέξη «Halloween» είναι συντομογραφία του «All Hallows Even» και σημαίνει “Η Παραμονή της Γιορτής των Αγίων Πάντων” [even είναι η παραμονή (eve) στα Σκωτσέζικα].

‌2. Γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου

‌3. Σύμφωνα με τις παραδόσεις, την ημέρα αυτή, μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων, ενώ η μαγεία, και γενικότερα οτιδήποτε υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ.

‌4. Την ημέρα του Halloween, τα παιδιά φορούν τρομακτικές στολές, κρατούν φαναράκια και γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι, ζητώντας κεράσματα… Όταν ανοίξει η πόρτα, φωνάζουν “Trick or Treat?” δηλαδή “Φάρσα η Κέρασμα”; Τότε οι νοικοκύρηδες των σπιτιών – όσοι δεν επιλέξουν φάρσα δηλαδή 🙂 – προσφέρουν ζαχαρωτά, σοκολάτες και άλλα γλυκίσματα, για την ανάπαυση των ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή.

5‌. Έχει τις ρίζες του στη γιορτή Samhain, κατά την οποία οι Κέλτες, στην Ιρλανδία και τη Βρετανία, γιόρταζαν το τέλος της συγκομιδής και την έναρξη του χειμώνα. Ταυτόχρονα, θεωρούσαν την αλλαγή της εποχής, μια γέφυρα ανάμεσα στον “επάνω” και τον “κάτω” κόσμο…

6‌. Σήμα κατατεθέν του Halloween είναι τα φαναράκια από σκαλισμένες κολοκύθες, τα οποία λέγονται «jack-o’-lanterns» και χρησιμοποιούνται για να διώχνουν, υποτίθεται, μακριά τα κακά πνεύματα. Το έθιμο της κολοκύθας έχει τις ρίζες του σε έναν παλιό ιρλανδικό μύθο, αυτόν του Κατεργάρη και Τσιγγούνη Τζακ (Stingy Jack).

‌7. Γιορτάζεται κυρίως στις Η.Π.Α., στην Ιρλανδία και τη Μ. Βρετανία, όμως τα τελευταία χρόνια ο εορτασμός του Halloween έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας – με τους υποστηρικτές του και τους “αρνητές” του που το θεωρούν μια ακόμη ξενόφερτη και χωρίς λόγο γιορτή…

8. Τα χρώματα που κυριαρχούν κατά το Halloween είναι το πορτοκαλί και το μαύρο. Το πορτοκαλί συμβολίζει τη φθινοπωρινή σοδειά και το μαύρο τον θάνατο.

9. Το παραδοσιακό φαγητό του Halloween είναι το ιρλανδικό Barmbrack δηλαδή ένα κέικ φρούτων. Μέσα στο κέικ αυτό κρύβεται ένα “δωράκι”, συνήθως ένα δαχτυλίδι ή ένα νόμισμα, το οποίο “προβλέπει” το μέλλον όποιου το βρει…

10. Λίγες ημέρες πριν το Halloween και ειδικότερα τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, εκτός από τα παιδιά, γιορτάζουν και οι μεγάλοι, με πάρτυ και εξόδους. Τα σπίτια στολίζονται με κολοκύθες, φαναράκια, με ιπτάμενες μάγισσες και άλλα αντικείμενα που δημιουργούν το κατάλληλο spooky κλίμα, ενώ τα  δωράκια προς τα αγαπημένα μας πρόσωπα έχουν την τιμητική τους.

Εαν είστε λοιπόν λάτρης του Halloween, please Join us! Στο Cake Me Baby, αγαπάμε τις γιορτές και δημιουργήσαμε με Πολλή Αγάπη, τα πιο μαγικά και μυστηριώδη Halloween διακοσμητικά και αξεσουάρ!
Επιπλέον, έχουμε τις πιο όμορφες ιδέες για την οργάνωση του τέλειου Halloween party (έστω και prive party, στις μέρες που ζούμε…). Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στο 6987330777

Με Αγάπη,

Μαρία
Cake Me Baby