Γιατί προσφέρουμε μπομπονιέρες σε γάμους και βαπτίσεις

Ο γάμος και η βάπτιση είναι δυο μοναδικές στιγμές στη ζωή του ανθρώπου και συνοδεύονται από διάφορα έθιμα, που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Ένα από αυτά είναι και η αγαπημένη μας μπομπονιέρα, η οποία αποτελεί μαρτυρία του μυστηρίου κι ένα δώρο-ενθύμιο προς τους καλεσμένους!

Από πού προήλθε όμως και τι συμβολίζει αυτό το όμορφο και γλυκό αναμνηστικό;

Η Ιστορία

Αιώνες πριν, ο Λουδοβίκος, βασιλιάς της Γαλλίας έδινε ως ανταπόδοση στους καλεσμένους του ένα δώρο φτιαγμένο από κρύσταλλα, που περιείχε καραμέλες, bon-bon στα γαλλικά, γι’ αυτό και το δωράκι αυτό το ονόμασε bobonierre! Η λέξη μπομπονιέρα σημαίνει «ένα μικρό κουτί ή δοχείο για καραμέλες»!

Τη συνήθεια αυτή κράτησαν, στη συνέχεια, οι πρώτοι Ευρωπαίοι αριστοκράτες οι οποίοι προσέφεραν δώρα με γλυκά σε γεννήσεις, βαπτίσεις και γάμους.
Οι πρώτες μπομπονιέρες ήταν δημιουργήματα από κρύσταλλο, χρυσό πορσελάνη και πολύτιμους λίθους. Ήταν όμως προτέρημα των πλουσίων, καθώς εκτός απ’ τα πολύτιμα αυτά στοιχεία, η ζάχαρη ήταν σπάνιο και ακριβό υλικό.
Πολύ αργότερα (μετά τη βιομηχανική επανάσταση) η μπομπονιέρα έγινε διαθέσιμη σε όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Ο Συμβολισμός

Σύμφωνα με την παράδοση, οι μπομπονιέρες του γάμου και ειδικότερα τα κουφέτα, συμβολίζουν την ευημερία, τη χαρά, την υγεία, τη γονιμότητα αλλά και τη μακροζωία.
Στις βαπτίσεις, τα γλυκά κουφέτα και τα ζαχαρωτά αποτελούν ευχή για να έχει γλυκιά κι όμορφη ζωή το βρέφος.

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία ο αριθμός των κουφέτων πρέπει να είναι μονός με βάση την Αγία Τριάδα (Πατήρ- Υιός-Άγιο Πνεύμα). Επιπλέον ο μονός αριθμός συμβολίζει τη μοναδικότητα, καθώς τα μυστήρια της εκκλησίας είναι μοναδικά.

Στο πέρασμα των χρόνων, οι μπομπονιέρες έχουν εξελιχθεί και πολλές από αυτές παντρεύουν αριστοτεχνικά την παράδοση με την τέχνη, δημιουργώντας περίτεχνα καλλιτεχνικά έργα!
Απλές ή περίτεχνες όμως… το σίγουρο είναι ένα: οι μπομπονιέρες είναι ο πιο όμορφος και γλυκός τρόπος για να πούμε «ευχαριστώ» στους καλεσμένους μας, για την παρουσία και την αγάπη τους!

Στο Cake Me Baby δημιουργούνται με Πολλή Αγάπη και Φαντασία οι δικές σας μπομπονιέρες… Αυτές που σας εκφράζουν… αυτές που θα δώσουν Χαρά σε εσάς και τους αγαπημένους σας!

Με Αγάπη,

Μαρία

Cake Me Baby