Φιλί κάτω από το Γκι: ο Μύθος που έγινε Χριστουγεννιάτικο έθιμο

Το γκι (αρκουδοπούρναρο στα ελληνικά) έχει την τιμητική του τα Χριστούγεννα… στολίζει τα σπίτια και είναι η βάση για πολλά διακοσμητικά και γιορτινές συνθέσεις!

Η Παράδοση του φιλιού κάτω απο το γκι

Αυτό που κάνει το γκι ξεχωριστό, είναι ότι μέσα στα φυλλαράκια του κρύβει έναν μύθο… που έγινε Χριστουγεννιάτικο έθιμο.

Σύμφωνα με την παράδοση λοιπόν… εάν ένα ζευγάρι βρεθεί κάτω από γκι, τότε πρέπει να φιληθεί!
Είναι κάτι σαν ένα “υποχρεωτικό” τελετουργικό για όποιον περνάει κάτω από αυτό!
Από που προέρχεται αυτή η παράδοση;

Κατά τον 1ο αι. μ.Χ. οι Κέλτες Δρυΐδες θεωρούσαν το γκι ιερό σύμβολο της ζωής και της γονιμότητας, καθώς μέσα στον παγωμένο χειμώνα, αυτό άνθιζε και παρέμενε πράσινο ενώ τα υπόλοιπα φυτά μαραίνονταν.

Έπειτα, οι Σκανδιναβοί, συνεχίζοντας την παράδοση, δημιουργήσαν έναν θρύλο γύρω από το γκι.
Σύμφωνα με αυτόν, ο Baldur, θεός του Ήλιου, σκοτώθηκε από τον Loki, θεό του Κακού, που τον πέτυχε με βέλη φτιαγμένα από γκι. Η μητέρα του Baldur, η Frigg έκλαψε πάνω από το σώμα του γιου της και τα δάκρυά της έβρεξαν τα βέλη και τα μεταμόρφωσαν πάλι σε γκι.
Οι θεοί τότε επανέφεραν στη ζωή τον γιο της και ανακοίνωσαν ότι δε μπορεί να συμβεί κανένα κακό σε όποιον βρισκόταν κάτω από έναν θάμνο γκι!
Η Frigg από τη χαρά της ευλόγησε το φυτό και υποσχέθηκε ένα φιλί για οποιονδήποτε περάσει από κάτω του!

Η συσχέτιση του γκι με τη γονιμότητα και τη μακροζωία συνεχίστηκε μέχρι τον 18 αι. όταν το γκι ενσωματώθηκε στον εορτασμό των Χριστουγέννων στη Βρετανία. Εκει, οι άντρες μπορούσαν να “κλέψουν” ένα φιλί από οποιαδήποτε γυναίκα περνούσε κάτω από γκι! Έαν η γυναίκα αρνιόταν, αυτό θα σήμαινε κακοτυχία για τον επόμενο χρόνο…

Κάπως έτσι, ο μύθος του γκι έγινε έθιμο που ταξίδεψε στον χρόνο μαζί με τα Χριστούγεννα και πλέον αποτελεί μέρος της εορταστικής περιόδου και των συναντήσεων μεταξύ αγαπημένων. Το γκι έγινε σύμβολο της αγάπης, του έρωτα, της ευημερίας και στολίζει τις πόρτες των σπιτιών, περιμένοντας τα “ζευγάρια” να περάσουν από κάτω του!

Σας στέλνω… Christmas Wishes & Mistletoe* Kisses!

Με Αγάπη,

Μαρία

 

* Mistletoe = Γκι στα αγγλικά